04 veljače, 2010

I ♥ Couture

Nije loša stvar to što je moda ušla u široke mase i sada velike face dizajniraju za masovnu proizvodnju. Loše je to što njihove pret-a-porter lekcije sve više liče na H&M, a trebalo bi biti obrnuto! Pojam dobre odjeće sveo se na etiketicu, a sve ostalo- materijali, krojevi, detalji, sve je to u previše profanoj sferi.
Ali onda dođe Couture kolekcija i vrati mi nadu u modu, u njenu umjetničku stranu! Vjerujem da više nema ekstravagantnih gospođa koje si mogu svakodnevno priuštiti glamour. I vjerojatno te iste gospođe sada hodaju svijetom u Uggsicama i s raščupanom kosom. I vjerojatno je kriza opalila mnoge dizajnere, ali...
Tužno je (ili možda "na svu sreću") da Chanelova couture kolekcija prikazuje nešto poput onoga što je još do prije par godina bilo pret-a-porter. Ili da Valentinova legendarna crvena haljina izgleda kao reptilova koža (leave it to McQueen)...
Ali bar smo vidjeli nešto od visoke mode :)
John Galliano je jedini pošteno obavio posao! Inspiriran visokom modom 40ih godina prošlog stoljeća, naopravio je za Dior kolekciju koja je sve ono što Haute Couture treba biti- luksuz, vizija, ekstravagancija, predstava!

Gospon Elie Saab mi je strašno simpatičan, a couture za ovo ljeto bi bila izvanretna pret-a-porter kolekcija. Čovjek si je dopustio da se zaigra samo na zadnjem modelu.

Lagerfeld se očito morao poklopiti po ušima nakon seoskog izdanja Chanela koje je po mom mišljenju bilo apsolutno sve što Chanel nije. Cijela filozofije gospodične Coco bila je bježanje od profanog. Zato je couture kolekcija vratila cure iz štale natrag u grad :)

I na kraju, Armani... Iako je kolekcija navodno inspiriana noćnim nebom, a modeli su zvijezde koje trepere oko mjeseca, zapravo je vjerojatnije da je taj motiv mjeseca na baš svakom modelu, samo marketinški trik i dodvoravanje arapskim kupcima. Jer oni su jedini koji krizu ne osjete, a gospođe ispod burki navodno nose samo visoku modu!

Nema komentara:

Objavi komentar