11 rujna, 2012

Fashion in Motion #2

Nije tajna da je modna industrija, iako uglavnom okrenuta ženama, prema svojim klijentima izrazito agresivna i neprijateljski raspoložena. Vidimo to u teroru jednog "in" oblika tijela, u teškom prihvaćanju novog i drugačijeg (koje li ironije), u maćehinskom odnosu prema modelima, drogi, alkoholu, fotošopiranim editorijalima, i popis se nastavlja...
Mad men vjerojatno su se zaigrali na satu psihologije i zaključili da ima istine u onoj da žene vole nasilnike i sadiste, pa se to moglo vidjeti i u mnogim editorijalima i reklamama velikih modnih kuća. Dok nisu graknule feministice/i i zaštitnice/i ženskih prava, s argumentom: NE MOŽETE SLAVITI NASILJE NAD ŽENAMA!
I ne možete! Ženu se u modnom svijetu i onako tretira kao vješalicu bez identiteta i osobnosti (objekt je lako pretući, objekt nema osjećaje, objekt nema pravo glasa), a taj korak dalje prešao je svaku mjeru u prikazivanju scena grupnog silovanja, zadavljenih i pretučenih modela...




Kako bi rekli Englezi- Monkey see - monkey do! Ne kažem da će netko pretući svoju ženu zato jer je to vidio na reklami za cipele, ali slike kojima smo izloženi urezuju nam se u podsvijest, a ono što najviše viđamo i s čim odrastamo, postaje nam prihvatljivo, postaje naša stvarnost.

No, 2012. je godina velikih promjena! Napokon je netko odlučio pokazati ženama ne samo kako da budu dostojanstvene, već i snažne. Žene nemaju potrebu za iskazivanjem agresije da bi se osjećale snažno, ali imaju potrebu znati kako se oduprijeti agresoru.
V Magazine i fotograf Nick Knight odlučili su napraviti editorial, kao i seriju videa u kojima supermodel Lara Stone obučena u Haute Couture odjeću podučava žene kako se obraniti od napadača i silovatelja. Knight smatra da će video o samoobrani snimljen u finoj odjeći, umjesto u trenirkama i tenisicama, djelovati realističnije (!!!), i time biti privlačniji ženama.
SHOWStudio, koji producira filmove, ima realističniji pristup, i kažu kako spajaju ugodno s korisnim - prikaz novih trendova koje je stilizirala Carine Roitfeld, te prikaz kako visokim petama i pomoću Krav Mage sačuvati živu glavu. Uvjerena sam da u ranjavanju protivnika štikla može poslužiti znatno bolje nego tenisica...
No, što je najbitnije, ovi pioniri su po prvi put ženama dali aktivnu ulogu u obrani same sebe i svog integriteta. Veliki je to korak od zvaničnog zazivanja Girl Powera koji se svodio na udaranje nogom u prazno:

Spice Girls demonstriraju Girl Power

E, pa "Girl" je postala "Woman", i ne prihvaća biti pasivna žrtva! Suvremena žena ne dopušta biti svedena na vješalicu za skupu odjeću, trofej muškarca ili sredstvo zabave. Ona nosi štikle koje je kupila sama, dobila od ljubavnika ili naslijedila od bake, ali ih nosi zato što ona tako želi, i nitko joj nema pravo reći da je zbog njih manje vrijedna.

Slijedeći put kad susretnete nasilnika, evo kako ćete upotrijebiti svoju fejk Chanel torbicu :) :






Nema komentara:

Objavi komentar